Аналіз ринку хлібобулочних виробів україни з 2016 році

Аналіз ринку хлібобулочних виробів україни з 2016 році

Категория: Исследования

22 / 06 / 2017

11752 просмотров

69 4.0434782608696 5

Колетт з мультфільму «Рататуй» хрускіт свіжого хліба назвала симфонією. А найприємніший і апетитний запах для всіх людей - аромат свіжоспеченого хліба. Хто в дитинстві (а може і зараз), купуючи хліб, що не відкушував смачною хрусткої скоринки? Незважаючи на всю красу і смакоту, які випускають наші і закордонні виробники на ринки, виробництво хлібобулочних виробів падає. Ситуацію на інших ринках України, ви можете подивитися тут.

Аналіз ринку хліба

Ринок хлібобулочних виробів: причини скорочення виробництва

Проводячи аналіз ринку хлібобулочних виробів, експерти Економічного дискусійного клубу відзначили, що виробництво хліба в Україні скоротилося в два рази, в порівнянні з показниками 2000 року. Причини наступні.

  1. Скорочення ринків збуту на території Кримського півострова, Донецької та Луганської областей.
  2. Поява потужного тіньового сегмента ринку: хлібобулочні вироби і хліб продаються в кіосках, зареєстрованих як ФОП або взагалі без реєстрації. Завдяки цьому у них виходить здешевити продукцію, яка виробляється найчастіше в антисанітарних умовах і не може відповідати жодному стандарту якості. Але, оскільки це вигідно, то тіньовий сегмент ринку становить близько 60% всього виробництва хлібобулочних виробів.
  3. Багато супермаркетів в Україні спеціалізуються на випуску власної хлібопекарської продукції, але це виробництво не фіксується.

Виходячи з усього вищесказаного, статистичні дані, що стосуються кількості виробленого хліба в Україні, не є повністю достовірними. Достовірні дані тут.

Які хлібобулочні вироби виробляють в Україні

На ринку представлені такі вироби:

Ринок хлібобулочних виробів

Останнім часом українці більше стали цікавитися нетрадиційними сортами: бездріжджовий, хліб, замішаний за стародавніми рецептами, хліб з мінералами і т.д. Подібні сорти трохи дорожче, тому обсяги продажів менше, хоча багато експертів схильні вважати, що частина нової продукції буде збільшуватися. По регіонах, найбільше хліба і хлібобулочних виробів проводиться в Дніпропетровській, Київській, Харківській і Запорізькій областях.

Збільшується частка хлібної продукції завдяки популярності здорового харчування: хліб дієтичний і лікувально-профілактичний, з доповненнями зернових сумішей, висівок, фруктози, меду, горіхів, з добавками з овочів і фруктів.

Збільшення цін на комунальні послуги та сировину вплинуло на вартість хліба і хлібобулочних виробів та призвело до зменшення кількості хлібопекарських підприємств, або до їх переходу в нелегальний стан.

Найбільші виробники хлібобулочних виробів

Хліб і хлібобулочні вироби - особливий вид продуктів харчування, який займає чільне місце на столі українців. Вони мають до 40% від загальної калорійності харчового раціону населення. Завдяки такому співвідношенню, виробництво хлібобулочних виробів можна вважати одним із стратегічних галузей економіки держави.

На сьогоднішній день ринок хлібобулочних виробів представлений асортиментом продукції різних пекарень. Найбільші виробники:

Ринок хлібобулочних виробів. Производители хлеба и хлебобулочных изделий

Держстат відзначає скорочення виробництва хліба за перші два місяці 2017 року на 9,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. За офіційною статистикою, в 2016 році виробили 1,123 млн т хліба, а це трохи більше 100 г хліба і хлібобулочних виробів на кожного українця в день.

Житниця світу

Україна вважається житницею не лише Європи, а й світу. Так було ще 10 років тому. Сьогоднішні посівні площі, відведені під жито становлять всього 144 тис. Га і, відповідно, скорочення виробництва жита до 388 млн тонн (в два рази), в порівнянні з 2013 роком, говорить про те, що Україна втратила статус світової хлібної країни. Хоча, в даному випадку можна врахувати військово-політичні та кліматичні умови, значно вплинули на виробництво і посіви.

Традиційні європейські види хліба

Ринок хлібобулочних виробів - традиційні європейські види хліба

На тлі зменшення виробництва житнього борошна, збільшується попит на житній хліб, виробництво якого збільшилася і досягла 8.1 тис. Тонн в 2016 році, але сировина для такого хліба, на жаль, доводиться імпортувати: в 2014/2015 - всього лише 9 тис. Тонн, а в 2015/2016 вже 21,2 тис. тонн, з них за три місяці 2016 року (липень-вересень) імпорт склав 12,4 тис. тонн.

Ринок хлібобулочних виробів: імпорт і експорт

Основний покупець української сільськогосподарської продукції та хліба - Азія. Наприклад, в березні в Китаї вийшов спецвипуск журналу «Food to China», присвячений продуктам харчування, виробленим в Україні. І хоча основна продукція, яка поставляється в Азію - газовані води, пиво и кондитерські вироби, не останнє місце займає хліб і хлібобулочна продукція.

Ринок хлібобулочних виробів

Завдяки скасуванню мит, свої ринки відкриває ЄС, хоча їх досить важко завоювати: високі стандарти якості і велика конкуренція вимагають значних вкладень, які є не у всіх хлібопекарень.

Аналіз ринку хлібобулочних виробів: імпорт хліба і хлібобулочних виробів

У 2016 році Україна збільшила експорт до Молдови виробів з хлібних злаків і зерна на суму в понад $ 17 млн.

Портрет цільової аудиторії

Хліб - універсальний продукт, що користується попитом у всіх верст населення. В останні роки з'явився т.зв. «Соціальний хліб», але позначення не є правильним, оскільки соціальний хліб - це хліб традиційних рецептур.

Ринок хлібобулочних виробів

Відродження старовинних рецептів виробництва хліба та хлібобулочних виробів зумовлено зростанням популярності всього національного і споконвічно українського. Популярність здорового способу життя спровокувала появу нових сортів хліба, які в основному виробляються згідно ТУ підприємства, але є не менш затребуваними.

Традиційні світові види хліба

Ринок хлібобулочних виробів: традиційні світові види хліба

Звичка молоді їсти на ходу і різноманітні страви швидкого харчування популяризують лаваш, як грузинський, так і вірменський. Досить популярним хлібним продуктом на столах у молодих людей і не тільки, став батон. Загалом спостерігається збільшення попиту на білий хліб, в порівнянні з житнім.

Поживність хліба

За всі роки незалежної України, хліб був самим регульованими державою продуктом. Сьогодні не припинив дію Постанова № 1548 від 1996 р яке дозволяє місцевій владі фіксувати ціни на товари з соціальної групи.

Аналіз ринку хліба: чим корисний хліб

Ринок хлібобулочних виробів: чим корисний хліб

Вартість хліба, який ми бачимо на полицях магазинів формується з: борошна - до половини від собівартості, газу та електроенергії - від 4% до 15% (в залежності від підприємства), заробітної плати працівникам (до 7%).

Аналіз ринку хлібобулочних виробів: тенденції та прогнози

Аналізуючи світовий ринок хлібобулочних виробів, експерти відзначають зростання кількості малих пекарень, який на сьогоднішній день складає 65%. Але український ринок відрізняється: малі підприємства, так і великі, зіткнулися з низкою проблем.

Основними проблемами в розвитку ринку хлібобулочних виробів сьогодні виділяють:

  • криза в економіці через здешевлення гривні;
  • АТО і втрата ринків в Луганській і Донецькій області, а також анексія Кримського півострова;
  • монополізація ринку в деяких регіонах;
  • збільшення виробництва в домашніх умовах;
  • низька якість сировини;
  • утруднене поставок у віддалені регіони через відсутність інфраструктури;
  • податковий тиск на малий бізнес;
  • знос виробничого обладнання.

Економічна криза, а також наслідки військових дій на сході країни і зменшення поставок продукції на ринок РФ, спровокували зниження виробництва хлібобулочних виробів в Україні на 10%, в порівнянні з 2016 роком.

Неякісний хліб може купити кожен. Причиною тому може бути не тільки прострочений товар, але і склад, який багато виробників не вказують. Для здешевлення вартості кінцевої продукції використовують неякісну сировину (заражену або прострочену борошно), виробляють хліб за спрощеними технологіями, які дозволяють значно прискорити процес виробництва. При цьому додаються ароматизатори, стабілізатори, підсилювачі смаку, розпушувачі, барвники. Єдиний плюс подібного товару, який задовольняє вимоги торгової мережі - він довго лежить на полиці, при цьому не втрачаючи товарного вигляду.

Аналіз ринку хліба і хлібобулочних виробів​Збільшення мінімальної зарплати з 01.01 2017 року до 3 200. спровокувало збільшення податків, які повинні платити підприємці.

Кількість простого хліба і хлібобулочних виробів зменшується, але, тим не менш, зростає популярність дорожчий та якісної хлібобулочної продукції. Для збільшення прибутку і просування на ринку, хлібопекарським підприємствам варто збільшувати кількість видів і сортів хлібних виробів, модернізувати виробництво.

Всі фактори, що впливають на рівень споживання хліба, можна розділити на три категорії:

  • ті, які практично не впливають на споживання продукції;
  • ті, які підвищують рівень споживання;
  • ті, які знижують рівень споживання хліба.

Основні фактори, що впливають на попит:

  • цінова політика;
  • чисельність населення;
  • міграція населення;
  • доходи;
  • рівень безробіття;
  • раціональні норми споживання;
  • виробництво борошна.

Загалом, ринок хлібобулочних виробів необхідно розвивати за рахунок оптимізації виробництва відповідно до попиту. Це дозволить встановити економічно обґрунтовані ціни на продукцію і, відповідно, простимулює аграріїв підвищувати врожайність хлібних культур для отримання стабільного прибутку, навіть за рахунок зменшення посівних земель.

Проаналізуємо ринок товарів і послуг і підкажемо як наблизити успіх. Розповімо про головні тенденції дизайну упаковки і намалюємо портрет споживача.

Телефонуйте. Пишіть:

Контактная информация:

hi@koloro.ua

+38 (044) 223 51 20

Подготовил:

Мария Волошина

Маркетолог

69 голосов

Понравилась статья?
Оставьте свой голос :-)
comments powered by HyperComments

Похожие материалы

Бесплатная консультация. Звоните

сделать запрос
up-btn

Розкажіть нам про ваш проект

Отримайте консультацію вже зараз!

Спасибо за ваше сообщение!

КОНТАКТЫ

сподобались наші статті?

наші новини сподобаються також !