Аналіз дизайну і позиціонування торгових марок сидру в Україні

Аналіз дизайну і позиціонування торгових марок сидру в Україні

Категория: Исследования

06 / 06 / 2014

17432 просмотров

51 3.8823529411765 5

Дизайн сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендингСидр - це слабоалкогольний напій, який отримують в результаті бродіння яблучного соку без додавання дріжджів. Часто до сидру також відносять напій, отриманий в результаті бродіння грушевого соку (інша назва напою - перрі, Пуаре). Для виробництва сидру звичайні сорти яблук не підходять через низький вміст таніну, і тому для цього вирощують яблука спеціальних сортів.

Сидр - це напій, міцністю від 1 до 8 об. %, Хоча деякі виробники випускають і безалкогольний сидр. Сидр має золотий або трохи зеленуватий колір з характерним запахом яблук.

Згідно зі стандартами сидри класифікують на 2 групи:

  • яблучні сідри – отримують шляхом зброджування яблучного соку або відновленого яблучного концентрованого соку;
  • купажні сидри – отримують із суміші соків та зброджуваних продуктів різних плодів.

Залежно від вмісту цукру сидр буває:

  • сухий сидр - не більш 0,3 гр цукру на 100 мл) - отримують шляхом повного зброджування плодового сусла;
  • напівсухий (0,3-2,5 гр цукру на 100 мл), напівсолодкий (2,5-5 гр цукру на 100 мл) і солодкий сидр (5 гр цукру на 100 мл) - отримують шляхом додавання в повністю заброджене плодове сусло цукру або концентрованого яблучного соку..

\t\t\t\t\t\t\t

\t\t\t

Якщо Вас зацікавила дана стаття, і Ви хотіли б отримати повний аналіз ринку з актуальними на сьогоднішній день даними, зверніться в наше брендінгове агентство KOLORO. KOLORO не просто якісно проведе маркетингове дослідження, аналіз конкурентів або кабінетне дослідження, ми також розробимо Вам найкращу стратегію виходу на ринок, концепцію позиціонування Вашого товару і / або маркетингову програму.

\t\t\t

Від ступеня насичення вуглекислим газом сидри бувають:

  • тихі, негазовані сидри - не насичені вуглекислим газом;
  • газовані, шипучі сидри - штучно насичуються вуглекислим газом;
  • ігристі сидри - збагачені вуглекислим газом шляхом вторинного бродіння в герметичних ємностях.

Виробництво сидру Україна, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Сидр - це французький напій, а тому найбільш якісні напої виробляють саме у Франціі. У Німеччині сидр називають яблучним вином - Apfelwein (апфельвайн). У Франкфурті навіть щорічно проходить фестиваль сидру. Сидр вельми популярний напій в Європі, і поступово набирає популярність в Україні.

Основними споживачами сидру є молодь у віці від 16 до 30 років, з них близько 70% - жінки. Молодь стала звертати більше уваги на якість тієї продукції, що вона купує і споживає, а тому на українському ринку спостерігається тенденція поступового скорочення попиту на слабоалкогольні напої на користь сидру.

Обсяги виробництва сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

У Росії в 2013 р ємність ринку сидру і перрі склала 4 млн. літрів, що навіть менше 0,1% від місткості ринку пива. Половину ринку сидру в Росії займають російський виробники, а другу половину - імпортована продукція.

Технологія виробництва сидру


1. Виробництво сидру починається зі збору яблук на стадії їх технічної зрілості. Для виготовлення сидру яблука використовують осінніх і ранньозимових сортів. На заводі з виробництва сидру яблука проходять візуальний огляд і відбір, далі їх миють і подрібнюють. Ступінь подрібнення яблук має пряме відношення до соковіддачи: чим більше яблука подрібнені, тим більше буде соковідділення і буде краще освітлення соку. Подрібнені яблука, які використовують в якості сировини для виробництва сидру, також називають яблучної мезги.

2. Для виділення соку, подрібнені яблука пресують. З-під преса яблучної мезги отримують сік, який необхідно освітлити від ферментів, що погіршують смак сидру. Освітлення соку проводять одним із способів:

  • відстоювання - при температурі 1-60 ᵒС протягом 12-24 годин;
  • сепарування (центрифугування);
  • або фільтрація.

Сидр технології виробництва, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

3. Далі сік залишають ферментуватися - етап зброджування соку. Для зброджування яблучного соку використовують культури виноградних дріжджів. Оптимальна температура для бродіння - 12-25ᵒС, температуру необхідно щодня вимірювати і стежити, щоб вона не підвищувалася більш ніж на 25ᵒС. Бродіння яблучного сусла триває близько 10 днів. Сусло має збродити повністю, «насухо», щоб залишковий вміст цукру в сидрі був не більше 0,3 гр на 100 мл (для отримання солодкого сидру в нього потім додають цукор або яблучний сік).

4. Заброджений сік - сидр - зливають з дріжджового осаду і освітлюють. Освітлення сидру також називають обклеюванням. Для обклеювання використовують желатин, рідше - желатин разом з таніном. Після обклеювання отриманий сидровий матеріал відстоюють, зливають осад, фільтрують і відправляють на зберігання.

5. В освітлений сидровий матеріал додають необхідну кількість цукру, іноді - резервуарний лікер, фільтрують, пастеризують і охолоджують до температури 20ᵒС. Після цього частину сидру розливають по пляшках.

Дизайн етикетки сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

6. Іншу частину відправляють на вторинне бродіння (для виробництва ігристого сидру). Для цього в сидровий матеріал додають чисту культуру винних холодостійких дріжджів (6-8% від загального обсягу), які швидко зброджують цукор при температурі 10-12ᵒС і забезпечують сидру хороший смак і аромат. Вторинне бродіння триває довше - приблизно 2 тижні.

7. Готовий сидр витримують в теплообміннику при температурі -3ᵒС не менше 10 годин і відправляють на лінію розливу.

Дизайн і позиціонування торгових марок сидру


Більшість торгових марок сидру в Україні позиціонуються як натуральний і освіжаючий напій. Конкуренти ринку хочуть підкреслити головні переваги сидру - його натуральність і здатність добре, втамовувати спрагу, а в підсумку виходить, що всі торгові марки позиціонуються однаково і споживач не може виділити серед безлічі одну єдину.

позиціонування сидр, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Саме тому, здійснюючи покупку сидру, споживачі частіше покладаються на попередній досвід і беруть ту торгову марку сидру, з якої вже знайомі (за умови, що попередній досвід був позитивний). Для того, щоб виділитися серед своїх конкурентів, виробникам варто використовувати унікальне позиціонування і незвичайний дизайн, адже яскрава і незвичайна упаковка завжди привертає увагу покупців.

Сидр Somersby (Сомерсбі)


Сидр ТМ Somersby з'явився на українському ринку в червні 2011 року і швидко став лідером на ринку. У 2012 р. продажі сидру Сомерсбі перевищили очікувані показники на 15%, а в 2013 р. зростання продажів збільшилося на 25% в порівнянні з 2012 р. На сьогоднішній день сидр Somersby займає за різними оцінками від 60 до 75% всього вітчизняного ринку сидру.

Бренди сидру в Україні, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендингСидр торговые марки, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Сидр Somersby розливається в скляні пляшки об'ємом 0,33, 0,5 і 1 л. Закупорювання - звичайна кронен-пробка. Фортеця сидру Somersby - 4,7%.

Позиціонування сидру Somersby:

Сидр виготовляється з натурального яблучного соку шляхом природного бродіння. Somersby - це солодкий напій, з освіжаючим яблучним смаком та легким фруктово-квітковим ароматом. Somersby не містить барвників і консервантів.

У рекламі сидру Somersby використовується слоган «Вільний час - час Сомерсбі» і «Додай Сомерсбі до вільного часу», тобто сидр позиціонується як напій для відпочинку.

сидр реклама, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендингГеометрія пляшки сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Дизайн етикетки: біло-зелена етикетка, центральним елементом якої виступає яблуня (дерево) на золотисто-жовтому тлі. Під деревом широким шрифтом написана назва торгової марки Somersby, а знизу на зеленій смузі етикетки - назва російською мовою та інформація про сам сидр і виробника.

Упаковка для сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Сидр CIDRE ROYAL (сидр Роял)


Cidre Royal випускається на ринок компанією «Роял Фрут Гарден», яка першою почала виробництво класичного сидру в Україні. .

Сидр логотип, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендингТорговая марка Cidre Royal , Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Сидр Cidre Royal розливається в скляні пляшки об'ємом 0,33 (коричнева пляшка) і 0,7 л (зелена пляшка), і в кеги об'ємом 30-50 л. Закупорювання на пляшки об'ємом 0,33 л - кронен-пробка, на пляшки об'ємом 0,7 л - коркова пробка з мюзле (дротяний запобіжник). Міцність сидру - 5-6,9%.

Пляшка для сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Класичний Cidre Royal на українському ринку представлений лінійкою: напівсолодкий, напівсухий, солодкий з медом, солодкий з вишнею.

Позиціонування сидру ТМ Cidre Royal – це яблучний, легкий і натуральний напій, виготовлений тільки з соку, і володіє свіжим смаком. З сидром Cidre Royal святкувати легко! Сидр Cider Royal виготовляється за класичним рецептом з українських яблук.

Слоган - «Щастя - це просто, як яблуко».

Дизайн етикетки – овальна етикетка білого, сріблястого, жовтого або червоного кольору (в залежності від виду сидру). Центральним елементом етикетки є напис «Cidre», знизу якої розміщується на червоній смужці продовження назви торгової марки «Royal», а зверху - корона з п'ятьма зубцями.

Сидр Royal fruit (Роял Фрут)


Сидр Роял Фрут випускається на український ринок з 2008 року. Сидр даної торгової марки - це слабоалкогольний напій, який позиціонується як натуральний напій, що отримується шляхом зброджування яблучного соку.

Сидр Роял Фрут розливається в скляні пляшки 0,35, 0,5 і 0,75 л. Закупорювання - кронен-пробка і пластикова пробка з металевим фіксатором.

ТМ Royal fruit, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Позиціонування ТМ «Роял Фрут» − натуральний, прохолодний і підбадьорливий напій, який приємно кружляє голову, але при цьому залишає її ясною, додає сил, енергії і веселощів. Також напій позиціонується як альтернатива алкогольним і слабоалкогольним напоям (хоча, по суті, сидр є слабоалкогольних напоєм), і як напій, який має лікувальні властивості та не викликає похмілля (правда, виробник не вказував максимальну кількість напою, після якого похмілля не буде).

Позиціонування сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Дизайн сидру ТМ Роял Фрут – велике яблуко, усередині якого розташовується логотип-назва торгової марки Royal fruit, над назвою розташовується корона з трьома зубцями (її зображення також розміщено на кронен-кришці). Лінійка найменувань складається з 3 видів напою: сидр яблучний, грушевий, сливовий, і відповідно до назв змінюється колір яблука на етикетці - червоне, жовте і сині відповідно.

Royal fruit дизайн пляшки, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Сидр Ranetti (Ранетті)


Сидр Ranetti виробляється одним з найбільших українських виробників алкогольних і безалкогольних напоїв - компанією «Олімп».

Сидр торгової марки Ranetti розливається в скляні пляшки об'ємом 0,61 л, і закупорюється шампанською пробкою. Лінійка продукції включає в себе «Ranetti Brute» (сухий), «Ranetti Напівсолодкий», «Ranetti Солодкий» і «Ranetti Rose Напівсолодкий». Міцність напою всієї лінійки однакова - 7%.

ТМ Ranetti, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Позиціонування ТМ Ranetti – це ідеальний освіжаючий напій для спекотної пори року. Ranetti відмінно вгамовує спрагу, завдяки тонізуючій властивості яблук. Ranetti - це яблучне шампанське, яке відмінно виглядатиме на будь-якому святі чи вечірці.

Сидр Ranetti виробляється з натуральних інгредієнтів, в екологічно чистому регіоні АР Крим за класичною шампанською технології.

Позиціонування сидру Ranetti, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендингСидр позиционирование, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Дизайн сидру Ranetti: лицьова етикетка виконана у вигляді листочка, центральним елементом якої є назва торгової марки і зображення яблука над ним. Лінійка продукції крім написів відрізняється також кольором меж етикетки, а етикетка «Ranetti Rose Напівсолодкий» виконана в чорному кольорі.

Пляшка сидру Ranetti, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Сидр «Cider Smile» (Сидр Смайл)


Ще одна торгова марка компанії «Роял Фрут Гарден» - «Cider Smile». Продукція сидрів під ТМ Смайл представлена ​​лінійкою: яблучний сидр, грушевий, абрикосовий і сливовий. Міцність напою варіюється в межах 5-7 про% алкоголю, про що зазначено на етикетці.

Сидр Cider Smile розливається в скляні пляшки об'ємом 0,35 л і жерстяні банки об'ємом 0,5 л.

ТМ Cider Smile, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

На жаль, сидр даної торгової марки не рекламується, тому сказати про його позиціонування вельми важко.

Дизайн сидру Смайл: це срібляста етикетка, яка привертає увагу досить великим і яскравим елементом - гуртком (в залежності від лінійки кольору змінюються: яблучний - коло червоного кольору, грушевий - жовтого кольору, абрикосовий - оранжевого кольору, сливовий - фіолетового кольору). Логотип-назва написано вертикальним чином, а тому перші дві букви слова «Cider» нагадують смайл, що підморгує ;)

оформлення сидру Смайл, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Сидр Zonk! (Зонка!)


 

ТМ Zonk, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Дизайн етикетки сидру Zonk! - жовта (яблучний сидр) і зелена (грушевий сидр) етикетка, на якій намальовано дерево з яблуками і грушами відповідно. Назва торгової марки вказується тільки на кольєретці, а на лицьовій етикетці головна напис - це Apple / Pear Cider. Яскравий і привабливий дизайн, конкурентна ціна - обумовлюють непогані продажу сидру Zonk! в мережах Fozzy.

етикетка сидру Zonk, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Зарубіжні бренди сидру в Україні


Також в магазинах і супермаркетах можна знайти сидр інших торгових марок, найчастіше імпортних, але в Україні зарубіжні бренди не рекламуються і не просуваються, що не дає можливості зробити їх повноцінний аналіз. На українському ринку імпортні бренди сидрів займають преміальний сегмент.

Серед таких торгових марок варто виділити:

  • сидр Stassen (Бельгія) - яблучний, грушевий, лаймовий і з бузини;
  • сидр «Sun Cider» (Литва) - грушевий і яблучний;
  • яблучний сидр Loic raison (Франція);
  • яблучний сидр «Domaine dupont» (Франція);
  • яблучний сидр D'Anneville (Франція);
  • сидр Christian Drouin (Франція);
  • сидр Valderance (Франція) - класичний солодкий, напівсолодкий і сухий;
  • сидр «Westons» (Великобританія);
  • та інші.

Резюме


На українському ринку можна знайти досить велику кількість торгових марок сидрів, як вітчизняного виробництва, так і зарубіжного. Широкий вибір різних сидрів можна знайти в мережах великих супермаркетів або в гіпермаркетах. У невеликих магазинчиках продається як правило одна-дві торгові марки сидрів.

Імпортні бренди сидрів відрізняються якоюсь строгістю в дизайні етикетки, і найчастіше виконані в старовинному і вінтажному стилі.

Бренди імпортного сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендингТоргові марки сидру, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Вітчизняні ж виробники намагаються виділитися на полиці дизайном етикетки, а тому використовують яскраві кольори, великі ідентифікуючі елементи і оригінальний дизайн етикетки.

Виробники сидру в Україні, Дизайн сидру, позиціонування торгових марок сидру, виробництво сидру, дизайн етикетки, слоган, дизайн етикетки сидру, бренди сидру в Україні, дизайн упаковки та етикетки, ребрендинг

Компанія KOLORO - це завжди яскравий і унікальний дизайн етикетки і упаковки для успішного просування бренду і торгової марки на ринку! Ми можемо як допомогти існуючому бренду за допомогою ребрендінгу і репозиціонування, так і створити новий бренд з нуля!

Контактная информация:

hi@koloro.ua

+38 (044) 223 51 20

Подготовил:

Алина

Маркетолог

51 голосов

Понравилась статья?
Оставьте свой голос :-)
comments powered by HyperComments

Похожие материалы

Бесплатная консультация. Звоните

сделать запрос
up-btn

Розкажіть нам про ваш проект

Отримайте консультацію вже зараз!

Спасибо за ваше сообщение!

КОНТАКТЫ

сподобались наші статті?

наші новини сподобаються також !