Брендінг фасфуд: кафе і вуличні ресторани

Брендінг фасфуд: кафе і вуличні ресторани

Категория: Брендинг и маркетинг

12 / 04 / 2017

23953 просмотров

480 4.25 5

З кожним роком темп життя людства збільшується. Швидкість - один із трендів сучасності. Тому фастфуди популярні серед жителів міст. Вони асоціюються з функціональністю і дозволяють швидко і поживно перекусити, не відволікаючись від поточних справ.

Заклади фастфуду зустрічаються на кожному кроці. Це могут быть маленькие, несетевые уличные ларьки или рестораны международных сетей. Чтобы выделиться среди конкурентов и привлечь внимание потребителей, новому фастфуду необходим брендинг.

На початковому етапі брендінгу фастфуду необхідно провести аналіз ринку: дізнатися особливості конкурентів і з'ясувати, хто цільова аудиторія бренду. Спираючись на потреби і бажання цільової аудиторії, можна розробити успішну і унікальну стратегію просування бренду фастфуду.

Приклад фірмового стилю фастфуду - концепт

Яскраве і запам'ятовується назва - важливий елемент брендінгу фастфуду. Часто при виборі назви фастфуди орієнтуються на продукцію, яку вони збираються випускати. Наприклад, Харланд Сандерс назвав свій заклад Kentucky Fried Chicken (Смажене курча з Кентуккі), оскільки хотів продавати обсмажену курку. У 90-х роках, нові власники вирішили розширити асортимент закладу. Крім того, здоровий спосіб життя ставав все популярнішим. Тому слово fried (смажений) негативно позначалося на іміджі бренду. Частина негативу була пов'язана і зі словом Kentucky (штат асоціювався з близькістю і селюками). Щоб уникнути негативних асоціацій, назва скоротили до KFC.

При створенні бренду важливо вибрати правильне позиціонування фастфуду. Наприклад, Starbucks позиціонували свій бренд як «доступну розкіш». Їх кав'ярні пропонували відвідувачам спокійну обстановку, місце для спілкування та смачну каву. Клієнти платять за атмосферу преміальності і затишку, а не тільки за напій.

Щоб не злитися з десятками інших кав'ярень і підтримувати імідж бренду, в Starbucks постійно моніторять настрою споживачів. У 21-му столітті виявилося, що затишку для збереження преміальності недостатньо. Бажаючи утримати клієнтів, компанія випустила власний сорт кави Starbucks Reserve. Наступним кроком став відхід від традиційного способу кав'ярень. У 2014-му році була відкрита перша Reserve Roastery & Tasting Room. Заклад нагадує кавову фабрику, де одночасно обсмажують боби, мелють їх і готують каву. Відвідувачі можуть спостерігати за всіма стадіями приготування напою.

Важливим є те, як споживачі сприймають заклад. Щоб сформувати позитивний образ бренду, фастфуди використовують новітні досягнення. Наприклад, мережа McDonald's використовує віртуальну реальність, щоб проводити екскурсії по свого провадження.

За допомогою мультимедійних технологій, фастфуд може збільшити рівень обслуговування. Згідно з прогнозами аналітиків, головним конкурентом McDonald's до 2020 му році стане мережа Chick-fil-A завдяки добре розвиненій системі терміналів для прийняття замовлень.

Фірмовий стиль кав'ярні Reserve Roastery & Tasting Room

Фірмовий стиль мережі швидкого харчування: знайти свій шлях

У брендінгу фастфуду важливу роль відіграє логотип і візуальне оформлення точки. При згадці всесвітньо відомих мереж фастфуду більшість людей в першу чергу згадують їхні логотипи. Часто логотипи обіграють назву самого бренду: буква «М» у McDonald's (правда, хоча зараз букву «М» і асоціюють з назвою, спочатку дві вигнуті лінії символізували арки, які прикрашали все перші ресторани мережі), червоний капелюх у Pizza Hut (гра слів hut співзвучно з hat, «капелюх» з англ.)), стрілки-покажчики у Subway (обіграють слово «way», «шлях» з англ.)

Колірна гамма фастфуду - важлива складова брендінгу. Відомо, що кольори по-різному впливають на людину. Правильно підібраний колір або відтінок здатний відбити апетит або збільшити його. Прийнято вважати, що червоний колір викликає почуття голоду. Багато закладів використовують червоний для своїх упаковок і логотипів: Pizza Hut, Burger King і KFC. За допомогою зеленого кольору можна підкреслити екологічність продуктів. Цей прийом використовують Subway. Крім того, він сприяє спокою і умиротворення.

Ми писали про сприйняття кольору споживачами в нашому гайдi по кольоросприйняттю.

Єдині візуальні рішення допомагають створити фірмовий стиль закладу або мережі. Фірмовий дизайн поширюється на меню, уніформу, упаковку, посуд. Його використовують і для оформлення елементів інтер'єру:

  • меню-борда;
  • постерів і банерів;
  • вивісок;
  • стендів;
  • навігації.

Заказавть розробку елементів фірмового стилю ви можете в KOLORO. Детальніше про цю послугу ви можете прочитати тут.

Брендінг фастфуду - приклад

Брендінг фастфуду: сила образів

Бренд - це не тільки набір візуальних елементів. Також він складається з образів і вражень, які заклад викликає у відвідувачів. При брендінгу фастфуду важливо задіяти емоційну складову. Щоб утримувати старих і залучати нових клієнтів, потрібно пропонувати те, що їм дійсно необхідно.

Неправильне розуміння бажань аудиторії може привести до непередбачуваних наслідків. Наприклад, Burger King почав втрачати популярність і клієнтів. Щоб залучити нових споживачів в 2013 році Burger King вирішив переорієнтувати бренд. Замість звичного бургера новим символом компанії повинна була стати картопля фрі. Новий логотип і назва Fries King не сподобалися споживачам. Зміни викликали хвилю обурень. Компанія відмовилася від ідеї перейменування і повернулася до старої концепції.

У брендінг важливо чітке позиціонування закладу. У 1991 році Арнольд Шварценеггер, Сильвестр Сталлоне, Брюс Вілліс і Демі Мур інвестували в мережу Planet Hollywood. Концепція закладу виявилася незрозумілою для масового споживача. Його позиціонували як заклад з голлівудською розкішшю, однак пропонували меню стандартного фастфуду. Закладу не вдалося обзавестися постійними клієнтами. Його основними відвідувачами були туристи, залучені зоряним статусом точки. У 1999-му році компанія оголосила себе банкрутом.

Брендінг фастфуду враховує безліч різноманітних елементів. Згодом концепція закладу може помінятися і тоді буде потрібно ребрендінг. Наприклад, KFC змінив фірмовий стиль і дизайн упаковки. Крім того, було вирішено, що бренд буде адаптований до соціокультурних особливостей країн, в яких його поширили. Так в США бренд запустив рекламну кампанію з полковником Сандерсом. Він просуває продукт під назвою «Особливо Хрустящий Курча». Образ полковника повинен акцентувати увагу на походження і традиційності продукції. Ребрендінг для Росії повинен був підкреслити глобальність бренду KFC і його легендарне походження.

Створити сильний бренд, який сподобається цільової аудиторії допоможе KOLORO. Більше про те, як ми розробляємо фірмовий стиль, ви можете прочитати тут.

Фірмовий стиль мережевого кафе - приклад

Брендінг фастфуду: місце під сонцем

Кількість закладів постійно збільшується, тому вони борються за увагу клієнтів. Брендінг закладу дозволяє зробити його привабливим для споживачів. Він допоможе пояснити, чому клієнт повинен вибрати саме цю точку. Тому мереж фастфудів необхідно прислухатися до бажань споживачів і міняти свою стратегію просування, якщо вона не приваблює клієнтів.

В останні роки, тренд на натуральність і органічність придбав величезну популярність. Фастфуд все частіше намагається відійти від іміджу нездорового харчування.

Мережа швидкого харчування Chipotle пропонує своїм відвідувачам «здорове меню». У закладі впевнені, що їжа повинна бути свіжою і не може містити гормони, антибіотики і ГМО. Зі складу страв прибирають барвники, ароматизатори, консерванти і добавки. Бренд побудований на концепції швидкого і здорового харчування. Проста обстановка і посуд, меню-борд без затягають зображень повинні підкреслити, що головне тут - їжа. Відвідувачі можуть самі вибирати, начинку тако або буріто. Chipotle називають фаст-фудом нового покоління. Іноді цю систему називають fast casual - відвідувачів обслуговують як у фастфуді, проте їм пропонують здорову їжу. До Chipotle йдуть споживачі McDonald's, Subway і KFC.

Фірмовий стиль мережі швидкого харчування Chipotle

Іноді бренд не може повністю відмовитися від старого меню, тому що це відлякає колишніх покупців. Тоді для залучення нових клієнтів в меню можна додати кілька нових позицій. І так робив McDonald's, включивши до свого меню овочеві салати і низькокалорійні страви.

Часто краще, що може придумати фастфуд - це залишатися собою. Фастфуд означає швидке харчування, а це корисна якість в сучасному світі. Тому Burger King відмовився від низькокалорійного картоплі і салату в своєму меню. В першу чергу цей ресторан - місце, де можна швидко, смачно і ситно поїсти.

Створюючи бренд фастфуду необхідно вирішити, чим він буде відрізнятися від конкурентів. Для цього можна підключити раніше не охоплені області або врахувати потреби певної верстви населення. Red Vog (Великобританія) в 2004 році першими в світі відкрили вегетаріанський фастфуд. У мережі є опція готування веганскої версії вегетаріанського страви (вегани суворіше вегетаріанців і не вживають продукти тваринного походження).

Фірмовий стиль ресторану з їжею на винос

Фастфуд Pret a Manger (Великобританія) чітко визначився, на яку аудиторію буде орієнтуватися бренд. Коли заклад відкривали, їх головною цільовою аудиторією були офісні працівники. Їм потрібна була їжа, яку можна винести і піти поїсти в парк, тому акцент зробили на сендвічах. В асортименті закладу понад тридцять варіантів сендвічів, також є сезонні страви. Час від часу частина позицій прибирають з меню, їм на зміну приходять нові рецепти. Упаковка продукції Pret a Manger максимально продумана, сендвічі зручно їсти, не забруднивши руки.

Заклад Evos (США) займається високотехнологічним приготуванням страв фастфуду. Вони використовують органічні зелень і овочі для страв. Картоплю вони обдувають гарячим повітрям, замість смаження в жирі. Таким же чином в закладі готують м'ясо.

Оригінальний підхід здатний зіграти важливу роль в брендінгу фастфуду. У більшості випадків фастфуд пропонує універсальну їжу для всього світу. Рідше - їжу поширену в регіоні продажу. Сьюзен Фенігер придумала заклад, в якому можна спробувати вуличну кухню з різних країн. Заклад називається Street (вулиця) і в своєму оформлення поєднує відмінні елементи різних культур.

Популярність набирають вузько спеціалізовані заклади. Фішка ресторану Nordsee (Німеччина) - страви з риби. В Європі це найбільший фастфуд, що подає виключно рибні страви.

Популярними є і бренди з солодким меню. Mamido Burger (Японія) продає оригінальні солодощі: бісквіти в формі картоплі-фрі, котлети з шоколадного мусу, а під виглядом солоних огірків в солодкий бургер кладуть ківі.

Завдяки брендінгу, фастфуд може показати свої цінності, ідеї і створити позитивну репутацію. Брендінг точки швидкого харчування - це шлях до досконалості і новим клієнтам. Замовити створення бренду кафе або вуличного ресторану ви можете в KOLORO. Напишіть нам, і менеджери прорахують вартість вашого проекту вже сьогодні.

Контактная информация:

hi@koloro.ua

+38 (044) 223 51 20

Подготовил:

Ксения Ляшко

Маркетолог

480 голосов

Понравилась статья?
Оставьте свой голос :-)
comments powered by HyperComments

Похожие материалы

Бесплатная консультация. Звоните

сделать запрос
up-btn

Розкажіть нам про ваш проект

Отримайте консультацію вже зараз!

Спасибо за ваше сообщение!

КОНТАКТЫ

сподобались наші статті?

наші новини сподобаються також !