Доступний 3D-друк або 10 міфів про домашній 3Д друк

Доступний 3D-друк або 10 міфів про домашній 3Д друк

Категория: 3D Технологии

08 / 11 / 2013

8106 просмотров

36 4 5

Інтерес до 3D друку і її популярність зростають з кожним днем, все більше число людей набуває або планує придбати 3D-принтер до себе додому. Однак, які реальні можливості домашньої 3D друку? Вона до цих пір потопає в міфах.

Справа в тому, що більшість 3D-принтерів, призначених для домашнього користування, працюють на технології FDM.
FDM (Fused Deposition Modeling - моделювання методом осадження розплавленої нитки) - це технологія пошарового нарощування прототипу з термопластика інженерного класу.

Тому всі міфи навколо домашньої 3D друку стосуються саме цієї технології.

10 міфів про домашній 3D-друку

1. Можна друкувати все, що душа забажає

3D-принтер - це унікальний винахід і з цим не посперечаєшся, однак надрукувати на ньому можна далеко не все. Обмеження пов'язані з дозволом друку, розмірами і геометрією об'єкта, габаритами поля друку. Дрібні деталі, розмір яких менше сопла 3D-принтера надрукувати неможливо. Крім того, через швидке нанесення одного шару матеріалу на наступний (до завершення процесу охолодження шару), може постраждати геометрія об'єкта. При друку нависають елементів об'єкта, необхідні підтримуючі конструкції (Supports), які згодом досить складно видалити, якщо вони надруковані з того ж матеріалу, що і основна модель, і знову відбувається спотворення поверхні.

Тривимірний друк , 3D-принтер, 3D-друк, домашня 3Д друк, технологія FDM, Fused Deposition Modeling, технологія пошарового нарощування прототипу, Raft, повнокольоровий 3D друк, 3D моделювання

Так як велика ймовірність відклеювання моделі від поверхні робочого столу, плоска підстава моделі ставати обов'язковим умова успішної її друку. Моделі, які не мають плоского підстави, можна друкувати з використанням Raft (спеціальної підкладки), при видаленні підкладки також можна пошкодити її поверхню.

3д-друк з підкладкою, 3D-принтер, 3D-друк, домашня 3Д друк, технологія FDM, Fused Deposition Modeling, технологія пошарового нарощування прототипу, Raft, повнокольоровий 3D друк, 3D моделювання

Модель, що перевищує за габаритами розмір поля друку за один раз надрукувати не вдасться. Дуже довгі тонкі поверхні можуть задиратися на краях друкованої платформи. Вихід один - друкувати модель по частинах, які потім доведеться склеювати.

2. Друк механізмів в зборі
Наприклад, такий механізм в зборі, як болт з накрученою на нього гайкою надрукувати за технологією FDM неможливо. Болт і гайка просто сплав між собою, в результаті відсутності потрібної точності. Такий механізм можна надрукувати тільки окремо - окремо болт, окремо гайку.

3. Повнокольоровий друк
Друкувати "повнокольорові"" в домашніх умовах поки можливості немає, можна використовувати два або більше кольорів, але необхідно кілька друкувальних головок або ж змінювати пруток в процесі друку. Можна змішувати кольору, але отримати різкий перехід кольору все ж не вдасться.

Кольоровий 3д друк, 3D-принтер, 3D-друк, домашня 3Д друк, технологія FDM, Fused Deposition Modeling, технологія пошарового нарощування прототипу, Raft, повнокольоровий 3D друк, 3D моделювання

4. Неміцність надрукованих деталей

Міцність деталі залежить від того, куди була додана сила в процесі друку: уздовж або поперек шарів. Відсоток заливки деталі також буде впливати на її міцність. Однак якщо заливка буде 100%, то можна надрукувати навіть справжній пістолет.

Домашній 3Д друк, 3D-принтер, 3D-друк, домашня 3Д друк, технологія FDM, Fused Deposition Modeling, технологія пошарового нарощування прототипу, Raft, повнокольоровий 3D друк, 3D моделювання

5. Обробляти надруковані моделі немає необхідності
Поверхня надрукованого об'єкта далека від ідеалу, вона ребриста, з напливами і задирками. Щоб згладити таку поверхню необхідно застосовувати механічну (зашкуріванія, зрізання задирок) і / або хімічну обробку (ванна з розчинником). Часто доводиться вдаватися до шпаклювання, особливо якщо деталь буде використовуватися для створення зворотних форм (перелінковка).

Пост обробка 3д моделей, 3D-принтер, 3D-друк, домашня 3Д друк, технологія FDM, Fused Deposition Modeling, технологія пошарового нарощування прототипу, Raft, повнокольоровий 3D друк, 3D моделювання

6. Технологія безвідходна
Звичайно якщо порівнювати з фрезеруванням, то відходів тут значно менше, так як об'єкт нарощується, а не виходить шляхом видалення зайвого з цільного матеріалу. Однак відходи все ж будуть: різного роду підкладки, спідниці, підтримки. Під час простою з сопла може витекти пластик, високий відсоток браку, по закінченню котушки пластика, залишається хвостик, непридатний для використання в процесі друку.

7. Висока ціна принтера
Дорожнеча придбання принтера. Існують і відносно недорогі варіанти 3D-принтера, але вони вимагають великих затрат часу на процес друку. Крім того, обслуговування принтера вельми клопіткий процес. Запчастин, як правило, просто не знайти ні в Україні ні в Росії.

8. Простота технології
Підключити принтер і відразу ж приступити до 3D друку неможливо. Для цього спочатку необхідно набратися досвіду. В процесі друку принтер нема на секунду не можна залишати без нагляду, тому необхідний контроль з боку досвідченого друкаря.

9. Побудова бізнесу на 3D друці
Побудувати бізнес можна, ось тільки великого прибутку ви не отримаєте, тому що на надруковану продукцію немає великого попиту. Друк актуальна для персоналізованих об'єктів, дрібносерійного виробництва, прототипирования. Але не варто забувати про неідеальної поверхні об'єкта і необхідності її подальшої обробки, для додання об'єкту товарного вигляду.

10. 3D-принтер скоро буде в кожному будинку
Для того щоб надрукувати модель її спочатку потрібно змоделювати. Однак далеко не кожен володіє навичками 3D моделювання. Друк чужих готових моделей підійде не кожному. Це все одно, що купувати швейну машинку, якщо ти не вмієш шити.

Проблем у домашній 3D друку поки ще багато. Але не поспішайте засмучуватися, прогрес не стоїть на місці, і хто знає, може незабаром ми все-таки зможемо друкувати все, що завгодно не виходячи з дому.
Але поки це неможливо, впадати у відчай не варто, можна скористатися послугами фахівців в області 3D друку. Якщо необхідно надрукувати щось на 3D-принтері, брендiнгове агентство KOLORO зробить це за вас. Якісно, швидко і недорого надасть вам послуги 3D моделювання і тривимірного друку!

Контактная информация:

hello@koloro.ua

+38 (044) 223 15 23

Подготовил:

Анна Просвирина

Маркетолог

36 голосов

Понравилась статья?
Оставьте свой голос :-)
comments powered by HyperComments

Похожие материалы

Безкоштовна консультація. Телефонуйте

up-btn

Спасибо за ваше сообщение!

КОНТАКТЫ

Виберіть зручний вам спосіб:
- Оцінка готовності вашого проекту
- Побудова плану робіт
- Ціни та терміни

сподобались наші статті?

наші новини сподобаються також !