5 найпоширеніших проблем 3D друку та як з їх долати

5 найпоширеніших проблем 3D друку та як з їх долати

Категория: 3D Технологии

05 / 11 / 2013

22726 просмотров

92 3.8913043478261 5

Можливості 3D друку колосальні, за допомогою тривимірних технологій можна практично будь-яку ідею втілити в реальну повнокольоровий тривимірну модель.

Процес друку за обіцянками виробників 3D принтерів простий, автоматизований і користувачеві потрібно лише завантажити образ і натиснути на кнопку. Однак на практиці все виявляється не настільки ідеально як хотілося б. Результат друку може стати великою несподіванкою. Проблем і труднощів у процесі 3D друку виникає, на жаль, не мало.

Постараємося розглянути найпоширеніші, часто виникають проблеми і труднощі тривимірного друку і способи як можна їх подолати.

Отже, проблеми, з якими найчастіше стикається власник будь-якого FMD принтера. FDM (Fused Deposition Modeling -моделювання методом осадження розплавленої нитки) - це технологія пошарового нарощування прототипу з термопластику інженерного класу.

Проблема 1 - Перші шари пластика не прилипають до платформи

Перші шари пластика не прилипають до платформи, а миттєво відриваються від платформи і скочуються на соплі екструдера.

Проблеми тривимірного друку, 3D друк, 3D принтер, проблеми 3D друку, FMD принтер, Fused Deposition Modeling, ABS пластик, PLA пластик, 3D модель, оплавлення пластикових деталей, Відшаровування ABS і PLA пластикаПричини:

  • велика відстань між платформою і соплом екструдера;
  • недостатньо розігріта платформа.

Пластик прилипає до платформи в тому випадку, якщо крапля, що виходить з сопла розподілилася по платформі під дією тиску. Наприклад: йде процес друку об'єкта з товщиною шару (точністю) в 100 мікрон. У цьому випадку ідеальним відстанню між соплом і платформою буде - 50-80 мікрон, в цьому випадку крапля розподіляється по платформі і прилипає до неї. Температура платформи при цьому повинна бути 60-120 градусів, в разі друку ABS пластиком, це гарант того, що перші шари завжди залишатимуться в напіврідкому стані, тим самим посилюючи чіпкість деталі з платформою. При друку PLA пластиком платформа не підігрівати.

Способи усунути проблему:

  • болти калібрування платформи провернути на 30 градусів проти годинникової стрілки. Якщо це не врятувало ситуацію, то необхідно запустити процедуру калібрування рівня платформи заново. Виставити зазор в 50 мікрон на око дуже складно, крім того платформа з часом змінює свою форму і деформується, ускладнюючи процес калібрування ще більше;
  • підвищити температуру платформи;
  • обов'язково приклейте на платформу блакитний скотч. Блакитний скотч дозволить використовувати платформу на низьких температурах або без нагріву, підвищить якість приклеювання об'єкта, захистить платформу від пошкоджень і дозволить відокремити об'єкт від платформи без пошкодження моделі.

Проблеми 3д друку, 3D друк, 3D принтер, проблеми 3D друку, FMD принтер, Fused Deposition Modeling, ABS пластик, PLA пластик, 3D модель, оплавлення пластикових деталей, Відшаровування ABS і PLA пластика

Як міг запобігти цій проблемі виробник 3D принтера?

Необхідно, щоб система калібрування платформи 3D принтера була автоматичною, наприклад, як в зварювальних апаратах, призначених для оптоволокна.

Проблема 2 - Втрата форми і оплавлення пластикових деталей

Причини:

  • Втрата форми 3д моделі, 3D друк, 3D принтер, проблеми 3D друку, FMD принтер, Fused Deposition Modeling, ABS пластик, PLA пластик, 3D модель, оплавлення пластикових деталей, Відшаровування ABS і PLA пластикавикористання неякісного пластика;
  • друк при високому показнику різниці температур між соплом і платформою.

Між екструдером і платформою затримуються гарячі повітряні потоки, в результаті готова пластикова модель (деталь) виявляється в парах гарячого повітря, під дією якого створена деталь починає оплавлятися.

Способи усунути проблему:

  • зменшити температуру платформи при друку ABS пластиком;
  • збільшити швидкість друку, так гаряче повітря не буде накопичуватися в одному місці;
  • застосовувати високоякісний PLA пластик з невисокими температурами нагріву (180 градусів на 40 градусів платформи).

Як міг запобігти цій проблемі виробник 3D принтера?

Якщо встановити під екструдер 3D принтера вузькоспрямований вентилятор навпроти деталі, то даної проблеми легко можна уникнути. Головне щоб вентилятор включався лише при нанесенні 5-10 шару. Таке рішення вже застосовано в промислових 3D принтерах і 3D принтерах технології Ultimaker.

Проблема 3 - Відшаровування ABS і PLA пластика від платформи в процесі друку (загинаються кути деталі)

Основна причина відшаровування ABS пластику - висока швидкість охолодження матеріалу.

Такі властивості ABS пластику та інших видів пластику з високою температурою плавлення. Саме з цієї причини Makerbot вирішив відмовитися від друку із застосуванням ABS і зробив ставку на PLA. Краї довгастих об'єктів з PLA пластика теж можуть задиратися, в цьому випадку необхідно друкувати з підкладкою (RAFTS) або підвищити адгезію платформи, використовуючи скотч або пористу плівку.

Способи усунути проблему (актуально як для ABS, так і для PLS пластика):

  • друкувати в приміщенні з високою температурою;
  • уникати протягів і перепадів температур;
  • використовувати спеціальний термостатирує чохол для 3D принтера.

Як міг запобігти цій проблемі виробник 3D принтера?

Необхідно, щоб 3D принтер був закритим, для того, щоб термостатирувати область друку.

Проблема 4 - Пластик перестає розмотуватися і подаватися з бобіни, заплутування пластика

Причини:

  • 3д друк пластиком, 3D друк, 3D принтер, проблеми 3D друку, FMD принтер, Fused Deposition Modeling, ABS пластик, PLA пластик, 3D модель, оплавлення пластикових деталей, Відшаровування ABS і PLA пластиказміщення бобіни;
  • неякісна намотування пластика;
  • виникнення вузла.

Makerbot, з метою економії на витратних матеріалах, спростив конструкцію бобіни так, що проблеми з подачею матеріалу просто неминучі.

Способи усунути проблему:

  • акуратна установка бобіни;
  • перевіряти намотування на наявність вузлів, в разі заклинювання бобіни акуратно її поправити;
  • встановити трубку подачі максимально близько до середини бобіни;
  • для розмотування пластика з якісної підшипникової конструкцією використовувати зовнішній кронштейн.

Як міг запобігти цій проблемі виробник 3D принтера?

Удосконалення процесу розмотування матеріалу. Крім того, необхідно вдосконалювати пристрій самої бобіни. Наприклад, 3D systems виробляють свої спеціальні картріджи під 3D пластик.

Проблема 5 - Зупинка подачі пластика

Причини:

  • недосконалість притискного механізму;
  • маленький зазор між платформою і соплом (у пластика немає можливості вийти з сопла і він згоряє всередині);
  • засмічення сопла.

Пластик для 3д-принтера, 3D друк, 3D принтер, проблеми 3D друку, FMD принтер, Fused Deposition Modeling, ABS пластик, PLA пластик, 3D модель, оплавлення пластикових деталей, Відшаровування ABS і PLA пластика

В процесі друку часто виникають моменти, коли пластик не може пройти через сопло. У таких випадках екструдер повинен самостійно посилювати силу притиску, так щоб компенсувати підвищене навантаження.

Способи усунути проблему:

  • перед запуском процесу друку змочити пруток маслом;
  • змінити притискної механізм;
  • в момент зупинки подачі пластика, посилити подачу вручну;
  • збільшити зазор між екструдером і соплом;
  • підвищити температуру пластика;
  • змінити або прочистити сопло.

Як міг запобігти цій проблемі виробник 3D принтера?

Використання в 3D принтерах притискного механізму четвертого покоління як це роблять WonWall в своїх 3D принтерах MigceCuble

Друк на одноколірному принтері може стати простим процесом, якщо запам'ятати 5 правил 3D друку наведених вище і постаратися уникнути поширених помилок. Якщо ж все-таки для вас це складно і виникають численні проблеми в процесі друку, не поспішайте засмучуватися, зверніться до фахівців з 3D друку. Брендингове агентство KOLORO допоможе вам швидко, якісно і недорого створити 3D модель об'єкта або деталі, а також надрукувати її на 3D принтері.

Контактная информация:

hello@koloro.ua

+38 (044) 223 15 23

Подготовил:

Анна Просвирина

Маркетолог

92 голосов

Понравилась статья?
Оставьте свой голос :-)
comments powered by HyperComments

Похожие материалы

Безкоштовна консультація. Телефонуйте

up-btn

Спасибо за ваше сообщение!

КОНТАКТЫ

Виберіть зручний вам спосіб:
- Оцінка готовності вашого проекту
- Побудова плану робіт
- Ціни та терміни

сподобались наші статті?

наші новини сподобаються також !